Tuesday, December 23, 2014

  [LECITHIN]

MAMPU MEMECAH LEMAK DAN MENGUATKAN INGATAN

 
 
Akademi Sains Kebangsaan menyatakan kolina penting dalam diet harian, kerana fungsinya dalam menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan. Kolina adalah satu komponen neuropenghantar asetilkolina yg terdapat dalam penghantaran msg kpd otak dan sistem saraf.● Setiap kapsul membekalkan 3.1g kolina yg kaya dgn lesitina termasuk 468mg fosfatidilkolina dan 22mg fosfatidilinositol.

○ Sumber semulajadi dari kacang soya☆Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras.★Kenapa orang yang nak kurus suke Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak).Tahukah anda?

Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang di idamkan★Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak.

☆Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.

★Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.

☆Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.

★Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

☆Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yg ada alergi, asma, bronkitis dan emphysema.

★Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi-sendi (joint) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang & sistem penghadaman.

☆Lecithin adalah zat utk kecantikan, ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

★Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.

☆Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE . BILE ni fungsinya ialah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan. 
 Nak tahu lebih lanjut, hubungi i ok?
.........................................................
Cik Puan Ida (953838) 
Membantu ANDA utk lebih SIHAT 
WhatsApp 0102251741
Penghantaran Seluruh Malaysia 
COD Taman Putra Perdana 
 
.........................................................

No comments:

Post a Comment

Post a Comment