Wednesday, September 30, 2015

Permintaan Tinggi ESP



Oleh kerana permintaan terlalu tinggi untuk Promosi Bulan ini iaitu ESP Soy Protein,

saya sarankan membuat belian sebelum 30hb bagi mengelakkan stok harga promosi kehabisan.


Dapatkan Promosi Ecxlusive bersama Ida 010 225 1741

Wednesday, September 9, 2015

Anak cergas Anak Pintar

Big Shape Puzzle Activity


Banyak aktiviti boleh buat dgn Big Shape Puzzle ni..


Mintak anak keluarkan satu satu shape dan susun
Boleh ajar anak bentuk shape yang dia keluarkan tu


Bila dah susun..boleh ajar anak22 walk atas shapes tu
Sambil dia jalan..sambil kita sebut walk..ulang2
Lepas tu boleh jump dari satu shapes ke shapes yang lain..
Sama jugak sambil anak jump..kita sebut jump
Jadi dia tau perbuatan tu namanya walk...jump...macam tu


Last sekali mintak anak letak balik shape tu kat tempat asal nya
Kali ni boleh ajar shape dan warna, sambil2 anak cari dan pasang tu


Sambil2 tu boleh la reward anak dgn pujian dan kata semangat
Simple as Hai 5 atau Hai 10 atau Good Job

Anak2 pasti happy !
Belajar sambil bermain memang sangat menyeronokkan :)






Ida 010 225 1741
detiksihat.blogspot.com
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya

Tuesday, September 8, 2015

Ikan Patin Tempoyak Mudah & Sedap

Mudah..cuma perlu 5 bahan utama

1. Ikan Patin (1 ekor saiz sederhana)
2. Tempoyak (2 sudu besar)
3. Daun Kesom (segenggam)
4. Cili Padi (ikut tahap pedas masing2)
5. Kunyit Hidup (1/2 inchi)


Basuh bersih ikan patin
Letak sedikit tepung gandum dan biarkan sekejap
Tujuannya nak bagi hilang bau hanyir ikan patin tu


Sambil tu boleh la tumbuk cili padi dan kunyit hidup
Tumbuk kasar2 sikit ye
Lepas tu boleh la gaulkan sekali dgn tempoyak


Bilas bersih ikan patin yang kita rendam dgn tepung gandum tadi
Masukkan dalam periuk
Masukkan sekali bahan tumbuk tadi
Tambah 1 cawan air
Tutup periuk dan biarkan ia mereneh


Dalam 5-10 minit boleh kacau slow22
Letak garam
Letak daun kesom
Biarkan 2-3 minit
Tutup api

Siap untuk dihidangkan....
😄






Ida 010 225 1741
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya

Korang Tau Tak?

Korang Tau Tak?


Berenang mengurangkan risiko...
Darah tinggi
Sakit jantung
Kegemukkan


Jadi mari la kita pegi swimming..kalau boleh bawak aatu family. Swimming ramai-ramai..hehehe






Ida 010 225 1741
detiksihat.blogspot.com
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya

#kttshaklee
#shaklee

Colour Flash Card Home Education

Flash Card 10 Jenis Colour


Ajarkan flash card sampai anak boleh sebut tanpa bantuan ☺


Lepas tu boleh mintak anak letakkan apa2 objek yang colour nya sama dengan perkataan kat flash card tu.


Boleh jugak letakkan fur stick macam dalam gambar ni 😄







Ida 010 225 1741
detiksihat.blogspot.com
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya

Home Education Anak Hebat !!

Fur Stick Activity


Fur Stick boleh cari di kedai stationaries atau DIY
Untuk permulaan boleh guna bekas stim rice cooker mama.
Lubangnya besar dan mudah anak2 nak masukkan fur stick tu.


Next session boleh guna tapis sayur mama pulak ok 😉
Lubangnya lebih kecil dan lebih mencabar sedikit.


Aktiviti ni bagus untuk latih anak focus dan stimulate fine motor skills.


Boleh jugak potong fur stick pendek2, mintak anak cucuk ikut kumpulan warna.


Memang fun tau aktivity ni !! Cuba lah.




Ida 010 225 1741
detiksihat.blogspot.com
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya




Supplement dan Penyusuan Susu Ibu

Seorang ibu yang menyusukan anak haruslah mengekalkan KESIHATAN YANG OPTIMUM. Seandainya anda seorang yang benar-benar mengamalkan pemakanan yang seimbang dan berzat (ikut piramid makanan KKM), anda mungkin mampu kekal sihat.

Tapi bagi anda yang terlalu sibuk - uruskan keluarga, kerja dan sebagainya, kekurangan keperluan vitamin perlu ditampung.

Jadi, jangan abaikan kesihatan diri anda. Kerana ANDA ADALAH SUMBER MAKANAN BAGI BAYI ANDA (terutama 6 bulan pertamanya).

Tidak salah anda mendapatkan suplemen untuk diri anda sendiri (dan boleh juga disalurkan pada bayi anda melalui susu ibu). Pastikan supplemen anda adalah yang benar-benar NATURAL dan BUKAN SINTETIK.




Friday, September 4, 2015

Testimoni ESP Shaklee

















Aktiviti Anak Hebat

Home Education



Shoot the ball !!

Aktiviti ni dapat latih anak untuk focus, precise dan concise
Macam aktiviti memanah.
Anak kecil lagi..belum sesuai nak buat aktiviti memanah jadi kita latih guna bola dulu 😉

Macam yang kita tahu memanah kan Sunnah Nabi
Untuk kita latih anak ke arah tu..boleh buat aktiviti shoot the ball ni dulu ok
Bila dah besar sikit boleh ajar memanah.

Mulakan letak jaring pada paras yang mudah untuk anak masukkan bola.
Sebab nak build dia punya self-esteem
Bila dah ok..tukar jaring ke paras yang lebih tinggi
Kalau boleh biar anak melompat atau jengketkan kaki untuk masukkan bola
Pergerakkan fizikal yang bagus untuk muscle dan tulang anak2 kita..

Note: Letak 1 bakul di bawah jaring. Supaya tak penat nak p kejar bola2 tu





Ida 010 225 1741
ig Pakar Penyusuan Ibu Berkerjaya

Thursday, September 3, 2015

Tips Penyusuan Eksklusif

Tips Penyusuan Exclusive


Lekapan Penyusuan yang Betul



Lekapan penyusuan yang betul sangat PENTING kerana..


1) Cara lekapan yang kurang betul akan menyebabkan nipple sakit dan berkemungkinan besar nipple akan luka


2) Boleh juga menyebab kan susu tidak dikeluarkan secara effective.

Bila susu tak dikeluarkan sepenuhnya..otak akan dapat signal "demand dah cukup susu, susu banyak lebih"...secara tak langsung penghasilan susu pun berkurangan.


Baby pula akan rasa tak puas..rasa tak cukup..berkemungkinan berat badan baby tidak akan bertambah seperti sepatutnya.


Cara Lekapan yang Betul           








Ida 010 225 1741
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya

ESP Shaklee

ESP Shaklee untuk semua


Promosi ESP Shaklee datang lagi !!



Selamat Datang Bulan September ! :) 

Promo ESP !!!
Promo ESP bulan nie..

Kepada Peminat Tegar ESP dan yg baru nak cuba ESP jangan lepaskan peluang promo ESP bulan ni tau !





Kandungan ESP


[ESP - Soy Protein Isolate Powder]


MEMBEKALKAN TENAGA BERKEKALAN DENGAN PROTEIN BERASASKAN TUMBUHAN YANG BERKUALITI TINGGI

ESP Sumber protein biologi yg lengkap berasaskan tumbuhan yg secara semulajadi RENDAH LEMAK, BEBAS KOLESTROL dan kaya dgn ASID AMINO penting. Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.

★ Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dgn kandungan 14g protein soya dan 500mg kalsium bg setiap hidangan, ini amat baik untuk kesihatan jantung. Membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu, fungsi enzim dan hormon yg teratur.

★ Paras glisemik yg rendah dpt membantu mengekalkan paras gula dalam darah normal. Membantu menyokong sistem imun, mengekalkan tahap kolesterol normal, meningkatkan kesihatan jantung dan postat.



ESP - Soy Protein Isolate Powder


Testimoni mereka yang berjaya gembira dengan ESP Shaklee

 

Testimoni ESP Shaklee Kulit Cantik, Lose Weight

Testimoni ESP Shaklee Rasa Kenyang, Bertenaga

Testimoni ESP Shaklee Stress, Kolesterol, Slim

Testimoni ESP Shaklee Bertenaga, Tiada lagi Rambut Gugur








Ida 010 225 1741
detiksihat.blogspot.com
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya



Wednesday, September 2, 2015

Cara Simpan stok EBM


Cara simpan susu EBM selepas pump


Menyimpan Susu Perahan Ibu bagi Wanita Bekerjaya




Sebelum tu kita faham kan dulu apa maksud FRESH, CHILLED, FROZEN ebm ok..?

FRESH ebm - susu yang baru diperah berada pada suhu bilik
CHILLED ebm - susu yang hanya disimpan di dalam chiller
FROZEN ebm - susu ibu yang dibekukan


Apa yang diperlukan untuk menyimpan ebm


1. Pump yang sesuai
2. Storage Bottle (boleh guna berulang kali) atau Storage Liner / Plastic Storage (pakai buang)
3. Cooler Bag
4. Ice Pack

Notes:
- Pastikan Pump dan Botol dalam keadaan BERSIH & KERING
- Pilih storage bottle / liner yang bebas BPA (Bisphenol-A)  


*Jika puan di OFFICE..


- Tak perlu bekukan susu perahan, tujuannya untuk mudahkan urusan nak bawak balik ebm dan juga untuk kekalkan kandungan nutrien dan antibodi yg ada dalam susu perahan tadi

- Bila sampai di rumah boleh pindahkan sebahagian susu perahan ke chiller untuk digunakan esok hari dan sebahagian lagi simpan dalam freezer untuk stok beku


Label SANGAT PENTING !!



Melabelkan Storage Bottle / Storage Liner adalah sangat penting.

Pastikan setiap Storage Bottle / Storage Liner ditandakan dengan LABEL berikut:-

1 - TARIKH
2 - MASA
3 - KUANTITI (oz/ml)
4 - NAMA BABY (untuk elak dari susu tertukar di taska / rumah pengasuh)


*Jika puan di OFFICE..


Corong pump boleh disimpan sekali dalam cooler bag..
Boleh guna untuk sesi pump seterusnya dipejabat..Boleh jimatkan masa
Make sure semua perkakas dibersihkan bila balik dari pejabat ok..


Boleh ke campur hasil perahan?


Boleh..dengan SYARAT

1. Kedua-dua susu perahan pada suhu yang sama
2. Kedua-dua susu perahan berada dalam selang masa 24jam 

Ok clear tak ?
kalau tak clear boleh drop massage kat bawah ye :)


Tempoh ketahanan susu ebm berbeza mengikut tempat di mana susu ebm disimpan


EBM boleh disimpan pada suhu bilik, dalam chiller, dalam freezer peti ais 1 pintu, dalam freezer peti ais 2 pintu, dalam deep freezer..



1. FROZEN ebm dalam FREEZER PETI AIS 2 PINTU tahan 3 BULAN
2. FROZEN ebm dalam DEEP FREEZER tahan 6 BULAN
3. FROZEN ebm dalam FREEZER PETI AIS SATU PINTU tahan 2 MINGGU SAHAJA
4. FRESH ebm tahan 4 JAM SUHU BILIK
5. CHILLED ebm tahan 3 hingga 5 hari
*Jika tidak digunakan dlm tempoh 3 hinggu 5 hari, boleh pindahkan susu perahan ke dlm freezer untuk dijadikan stok beku



Ida 010 225 1741
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya

Kami juga ada whatsapp support group untuk penyusuan ibu
(PROJEK PENYUSUAN EXTRAVAGANZA)
Very the Exclusive tau group ni..

Kalau nak join. boleh send request kat commet bawah ni atau pun boleh whatsapp Ida 010 225 1741
Mana mana yang selesa ok..


Happy Breastfeeding :)

Thursday, August 27, 2015

Tips menyusukan bayi


Cara mengajar bayi menyusu botol

Penyusuan bayi baru lahir (selepas 4 minggu usia bayi)


Jenis puting susu 


Mommy kena pilih botol susu baby yang puting nya jenis wide neck. Lubang puting susu pulak cari yang untuk new born atau pun yang slow flow. Ciri ciri ni mesti ada sebab tak nak bagi baby rasa beza sangat rasa dia bila baby directfeed. Kalau boleh elakkan dari tukar jenis puting tadi tu sampai baby umur 12 bulan.


Bila nak bagi baby minum ebm dari botol susu


Sebaik-baiknya mulakan bagi baby guna susu botol 2 atau 3 minggu sebelum mommy masuk kerja. Nak bagi lagi awal pun boleh..cuma make sure umur baby lebih dari sebulan / 4 minggu. Tujuan nya nak elak dari baby keliru puting.. Nanti kalau baby tak nak directfeed susah pulak kan.


Siapa yang patut bagi baby minum ebm dari botol susu??


Orang yang paling sesuai nak bagi ebm guna botol susu ni ialah..
Orang lain selain dari MAMA baby
Boleh mitak tolong ahli keluarga yang lain untuk bagi baby minum. Kalau nak lagi ok, mintak pengasuh yang nak mengasuh baby tu sendiri yang bagi..
Kalau tak boleh takpe, yang penting mesti orang lain yang bagi. BUKAN mama baby ok.


Trick / Tips nak bagi susu ebm guna botol susu pada baby yang tak nak minum frozen ebm. Jenis baby yang nak fresh ebm / chilled ebm sahaja.


Ok mula mula...(hihihi mcm nak ajar masak pulak)
Panas kan frozen ebm dalam 2oz..sikit sikit dulu, bukan apa takut membazir. Panaskan dgn betul tau..(40 darjah celcius, tak lebih dari 10 minit)
Mulakan bagi baby fresh ebm atau chilled ebm dulu.. Dalam 1oz
Lepas tu continue dengan frozen ebm yang panaskan tadi
Kalau baby ok, makna nya BERJAYA!!!
Kalau tak.....cuba dan cuba lagi sampai berjaya ok :)


Perkara paling PENTING !! Apa yang mommy perlu buat, untuk pastikan misi berjaya?


1) Jangan MENGALAH..
Selalunya baby akan menagis. Sekuat kuatnya sampai lah mommy tak sampai hati..hihihi
Lepas tu terus bagi baby directfeed. Mommy kena kuat sikit ok!

2) Teruskan berdoa
Semoga perjalanan penyusuan dimudahkan dan baby nak minum guna botol susu

3) Kalau tak berjaya juga..
Cuba dan cuba lagi sampai berjaya ok :)




Kalau ada apa-apa nak tanya..
Boleh drop comment kat bawah ni..atau pun
Boleh WhatsApp Ida 010 225 1741



Oohh ya..
Kami juga ada whatsapp support group untuk penyusuan ibu
(PROJEK PENYUSUAN EXTRAVAGANZA)
Very the Exclusive tau group ni..

Kalau nak join. boleh send request kat commet bawah ni atau pun boleh whatsapp Ida 010 225 1741
Mana mana yang selesa ok..





Projek Penyusuan Extravaganza

Projek Penyusuan Extravaganza merupakan satu usaha untuk MEMBANTU ibu2 yang BETUL-BETUL nak MENYUSUKAN Si Manja sehingga sekurang-kurangnya selama 2 TAHUN

Syaratnya ibu2 betul-betul perlukan Support, Tips Penyusuan / Petua utk menyusukan Si Manja secara EXCLUSIVE



WhatsApp  Ida 010 225 1741 @  tinggalkan comment di bawah :)

Wednesday, August 26, 2015

Anak Bijak Sihat Cergas Ibu Gembira

Senang hati bila anak sihat, ceria, cergas bermain kan?

 

Nutrisi lengkap main peranan


Risau..runsing... selalu ke klinik ambil MC anak tak sihat...

Anak-anak selalu DEMAM, BATUK BERKAHAK, SELSEMA
Diserang ASTHMA
Susah nak makan
Memilih makanan
Tak suka makan SAYUR
Tak suka makan BUAH
SEMBELIT, nangis bila nak poo poo


Sebagai parents mesti kita nak bagi yang terbaik utk anak2 kan..

Maklumlah zaman sekarang ni bukan macam zaman mak ayah kita dulu, macam2 pencemaran, penyakit, fastfood, process food yg banyak sgt kat pasaran.

Jadi sistem imun badan anak2 yang aktif membesar perlu kuat. Lebih-lebih lagi bila sudah bercerai susu ibu, 100% nutrisi harian adalah dari pemakanannya.


Atasinya dengan memberikan nutrisi yang cukup pada anak-anak..
Ini lah RAHSIA saya utk anak22...

LEBIH BIJAK
IQ TINGGI
LEBIH SIHAT CERGAS DAN CERIA
SIHAT & BERTENAGA
LEBIH FOKUS
TIDAK MALAS
TIDAK KELETIHAN
TINGKAT SISTEM IMUNISASI
LAWAS

Walaupun anak-anak tak makan semua yg saya sediakan..
Saya TAK RISAU..
ALHAMDULILLAH dgn izin ALLAH
Selera makan pun BERTAMBAH



Set Cadangan Anak-Anak Sihat Dan Bijak



Testimoni


Manfaat Mealshakes

Mealshakes kaya dengan fiber
Vita-Lea for Children

Vita-Lea for Children melindungi gigi anak-anak
Chewable Vita-C

OmegaGuard




Nak tau lebih lanjut..boleh
WhatsApp Ida
010 225 1741
detiksihat.blogspot.com



‪#‎mealshakes‬
‪#‎vitaleaforchildren‬
‪#‎chewablevitacplus‬
‪#‎omegaguard‬

Tuesday, August 25, 2015

Shaklee B Comlex

Kesan Kekurangan Vitamin B

 

B Complex terdiri dari...

B1 (thiamin) B2 (riboflavin)  B3 (niacin)  B5 (asam pantotenat)  (piridoksal)  B7 (biotin)  B9 (folic acid)   B12 (cobalamin)


Shaklee B Complex

Vitamin B9 merupakan salah satu vitamin yang penting bagi IBU HAMIL


Akibat kekurangan...
Membuat bayi terlahir premature, Penuruan berat badan,
Nafsu makan turun, Anemia.

Selain bagus untuk ibu HAMIL
B Complex juga sangat bagus..
Untuk CANTIK sbb kalau darah x flow ok, kulit pucat.
Untuk DARAH TINGGI. If saluran darah x elok. Susah jantung nk pump
Untuk  JERAWAT why b complex sbb utk release stress
Untuk PANTANG, nape b comp sbb pantang selalu letih jaga anak , kurang darah, stress


Vitamin B1 penting untuk bantuk seimbangkan air, bantu penyerapan lemak pada usus

Akibat kekurangan...
Kurang selera makan,
Sembelit,
Mengganggu sitem penyerapan lemak pada usus

Vitamin B2 untuk merangsang saraf mata dan juga untuk melancarkan penyerapan zat makanan

Akibat kekurangan...
Katarak mata,
Luka dalam mulut,
Mata merah,
Rasa pedih disekitar mata 

Vitamin B3 bantu cegah penyakit

Akibat kekurangan...
Cepat Lupa,
Cepat lelah,
Anemia,
Pendarahan pada gusi dan usus
 
 

Vitamin B6 penting untuk proses pembentukkan sel dan urat saraf

Akibat kekurangan...
Anemia,
Sembelit
Dermatitis


Vitamin B12  membantu pertumbuhan sel darah merah

Akibat kekurangan....
Pernisiosa
Anemia
 
 
B Complex
 
 
 
 
Ida detiksihat.blogspot.com
010 225 1741

Monday, August 24, 2015

Kolostrum baik untuk baby

Kolostrum

Baby sangat-sangat perlukan kolostrum



Kolostrum sifatnya pekat dan sangat sedikit

Walaupun sedikit tetapi kandungan kolostrum sangat penting untuk bayi kerana selain mengandungi vitamin dan mineral penting untuk perkembangan bayi

Kolostrum juga kaya dengan antibodi yang dapat membantu menghalang anak dari dijangkiti penyakit (dengan izin Allah SWT)


Kolostrum ada pada hari-hari pertama selepas baby lahir
Selepas itu..baru susu matang keluar


Baby baru lahir hanya perlukan 5 - 7 ml susu sahaja
Jumlah ini akan bertambah sikit demi sedikit ikut umur baby

Lebih kerap baby menyusu
Lebih kerap payudara dirangsang
Lebih byk susu akan dihasilkan..
Rajin2 susu kan baby sekerapnya ok?

Dlm minggu pertama baby lahir..
Susu sikit..normal
Cik N melecet / crack...normal
Tak tido malam...normal
Baby tak pandai latch lagi..normal

Apa mommy mommy perlu buat, cuma...
>Belajar cara lekapan yang betul
>Kerap susu kan baby siang dan malam
>Minum air suam

Paling penting...
Berdoa dan yakin kita boleh lalui fasa ni dgn tenang..
Semoga kita RAJIN, KUAT semangat dan TAK JEMU berusaha!!
Walau apa pun rintangan nya ok?

Yes U can!!


Kolostrum


Nak tahu lebih lanjut, boleh
WhatsApp Ida 010 225 1741

Kami juga ada group WhatsApp untuk support ibu-ibu supaya berjaya menyusukan anak-anak sekurang-kurangnya 2 tahun




Sunday, August 23, 2015

Baby tak cukup susu??

Betul ke baby tak cukup susu?


Tanda-tanda baby cukup susu dan tak cukup susu


Ramai yg mengadu pada saya yg mereka risau kalau baby tak dpt cukup susu..terutama minggu2 pertama lps baby lahir.

Sebabnya bayi mereka kerap menyusu dan kadang2 mcm nak menyusu setiap masa dan nampak mcm tak puas selepas menyusu.

Jawapan saya...

》Jangan risau..itu normal kerana susu ibu sangat mudah dan cepat dihadam

》Susu ibu boleh dihadam dlm masa 1-2 jam selepas menyusu
sebab itulah bayi akan cepat lapar..


Baby cukup susu bila...

🐥Baby nampak tenang selepas menyusu.
🐥Biasanya baby akan tertidur dan melepaskan sendiri payudara ibu.
🐥Air kencing baby berwarna jernih dan tidak berbau.
🐥Apabila menyusu anda boleh lihat dan dengar baby seakan menelan.
🐥Payudara akan menjadi lebih lembut setelah selesai sesi penyusuan.
🐥Ibu berasa haus selepas sesi penyusuan.
🐥Kulit baby juga berasa tegang dan memantul semula apabila dicubit.
🐥Berat akan bertambah mengikut umur.



Baby tak cukup susu bila....

🐦Diapers sentiasa ringan.
🐦Payudara masih keras dan berat selepas sesi penyusuan.
🐦Baby sering meragam atau nampak seperti tidak aktif dan tidak bermaya.
🐦Muka baby kelihatan cengkung dan tidak berisi.
🐦Semasa menyusu, pipi baby anda lekung atau membuat bunyi berdecit semasa menyusu. (periksa cara lekapan baby)



Percayalah menyusukan baby sesuatu yang mudah jika diiringi dengan KEYAKINAN, SEMANGAT dan KESUNGGUHAN.



Teruskan niat murni puan dan jangan berhenti berdoa kepada Allah swt agar perjalanan penyusuan puan dipermudahkan....




WhatsApp  Ida 010 225 1741
Untuk tahu lebih lagi 👌
detiksihat.blogspot.com

Kami juga ada WhatsApp group khas untuk ibu-ibu menyusu yang perlukan support dan tunjuk ajar..
(Projek Penyusuan Extravaganza)

Saturday, August 22, 2015

Power Pumping

Power Pumping atasi Masalah Susu Merudum

Power Pumping (PP)

Power pumping cara terbaik untuk meningkatkan hasil perahan susu ibu

Apa yg sebenar nye berlaku pada badan kita semasa kita buat power pumping ni...
Bila kita buat PP kita bagi lebih demand pada badan supaya signal akan dihantar kepada otak untuk produce lebih byk susu bagi memenuhi demand yg lebih tadi..

INGAT ya..buat sekali je tak kan jadi
Kita kene bagi peluang pada badan untk sesuaikan dengan keadaan permintaan tinggi
In Sha Alah lama kelamaan badan pun akan hasilkan susu mengikut berapa banyak demand tadi

Mudah kan konsep dia?
Kita mintak lebih dapat lebih
Tapi ingat tau setiap orang tak sama
Setiap orang lain2..ada yang 1 minggu dah banyak balik susu..
Ada tu 2 3 minggu


Cara PP singgle pump :

Power Pumping Cara Single Pump

Single Pumping : 
Pam kanan 10 min, tukar kiri pulak 10 min, tukar balik kanan 10 min, tukar balik kiri 10 min mcm tu la seterusnya bergilir2 kiri dan kanan sampai cukup sejam..



Cara PP dual pump:

Power Pumping Cara Double Pump

Double Pumping : 
Pam serentak selama 10 min, lpstu rehat selama 10 min, sambung pam balik 10 min, lpstu rehat balik 10 min, mcm tu la seterusnya sampai cukup sejam..



Bila masa yang sesuai nak buat PP ni??
Semua waktu sesuai...tapi yang paling baik pada pukul 12malam - 5 pagi
Sebab hormon prolaktin sedang banyak dihasilkan oleh badan


Berapa kerap kena buat PP ni?
Untuk yang susu merudum digalakkan buat PP 
Satu hari sekali..Setiap hari..pada masa yang sama.

Contoh...saya buat PP setiap hari pada pukul 3 pagi bila susu saya mula menyusut

Bila puan dah dapat balik flow susu macam biasa..
Puan boleh buat pp seminggu sekali
Untuk maintain supply susu


Nak tau lebih lanjut..
WhatsApp Ida 010 225 1741
Kami juga ada WhatsApp group untuk Mommy2 yang perlukan support dalam tempoh penyusuan

Wednesday, May 27, 2015

Projek Penyusuan Extravaganza - Cara Banyakkan Susu Badan Dan Petua

[ Hanya 7 yang terawal sahaja akan menerima PETUA / TIPS Eksklusif PROJEK PENYUSUAN EXTRAVAGANZA dari saya ]

(Tempat Limited!!!)

 

 

 

 

Kategori-kategorinya :-

 

1- Anda pernah beli supplement / herba / produk kesihatan tapi masih x de susu / susu sikit walaupun bukan beli dari saya?

2- Perlukan tunjuk ajar cara untuk perbanyakkan susu?

3- First time nak cuba menyusu badan (tak pernah beli apa2 supplement / herba / produk kesihatan) 

4- Ingin ambil anak angkat

5- Ingin buat stock susu sebelum kembali masuk kerja selepas berpantang

6- Ikuti Program EBM (Expressed Breast Milk)  dan cara penyimpanan yang betul?

7- Penyediaan awal semasa hamil untuk proses penyusuan yang lancar selepas bersalin nanti

Atau anda ada masalah lain selain no 1- 7 ? 




Apa yang akan dapat ?

Semuanya secara ONLINE !!


1- Tips2 EXCLUSIVE dari saya.

2- Step by Step sampai proses penyusuan berjaya, InsyaAllah.
(Saya sertakan nanti testimoni2 customer saya sebelum ini)

*Tawaran ini juga terbuka pada sesiapa sahaja walaupun pernah beli supplement / herba / produk kesihatan tapi tidak mendapat tunjuk ajar yang lengkap. 


In Sha Allah..Saya sedia membantu.




Apakah langkah yang seterusnya? 

Anda hanya perlu isi BORANG SIMPLE INI


https://docs.google.com/forms/d/1avRO-m9thBoQfOlDN3V0uPvhWTtl3rOHgvvVoNkTtBE/viewform?usp=send_form

 

 

Hubungi SEGERA UNTUK DAPATKAN BANTUAN: 

 

Ida 010 225 1741
FB Cik Puan Ida
IG Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya
www.detiksihat.blogspot.com




#ProjekPenyusuanExtravaganza
#infinitykays
#sayajual

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, May 7, 2015

NutriFeron kembali...😉

5 sebab sistem pertahanan badan (sistem imun) LEMAH seterusnya membuat kita terdedah kepada masalah kesihatan..

× Tidak cukup tidur
× Kurang bersenam
× Makan makanan yg diproses
× Tekanan hidup
x Makanan tidak seimbang

Jadi nak buat apa? 
Biar je la nnt sakit ubat kan ada..
Ke 
Nak cari solusi utk jaga kesihatan..

NUTRIFERON kuat kan sistem imun dgn menggalakkan penghasilan INTERFERON semulajadi dlm badan.

Lagi bagus kita ambil dgn ZINK, VITAMIN C & GARLIC sbg agen antioksidan.

Sebab nye..ZINK, VITAMIN C & GARLIC boleh bantu badan kita utk nyah kan segala toksin dan bahan kimia yg boleh mengancam sistem imun badan kita...

detiksihat.blogspot.com
Ida 010 225 1741

Baby Food 8 Month Old

♡♡ sweet chicken pumpkin with broccoli ♡♡


Bahan-bahan
Beras
Sedikit minyak masak (mama guna olive oil/corn oil bergantung apa yang ada)
Labu
Brocoli
Isi ayam

Cara memasak
Basuh beras utk buat bubur
Dah menggelegak..masukkan labu
Bila labu dah lembut masukkan isi ayam
Seterusnya 1 sudu kecil minyak dan broccoli
Tunggu smpi empuk dan..siap 😊😊😊

Wednesday, April 29, 2015


2 Cara MUDAH wajah BERSIH & SEGAR


🐞Nutriwhite Action Makeup Remover
Tunas pokok Bic menghilangkan sel mati dengan lembut.
Aloe Vera menyegarkan dan mengangkan kulit.
Lembut tidak berminyak.
* Urutkan pada kulit yang kering. Bersihkan dengan air suam.


🐞Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser
Rumpai laut menghilangkan kekotoran, membuang sel2 mati & menegangkan
Alga Hijau menyahtoksin dan melembapkan
Starwberry Begonia mencerahkan dan mengimbangkan pigmen
Lembut dan menyegarkan
* Urutkan pada kulit yang basah. Bersihkan dengan air suam.



Pembersih muka BEBAS PARABEN. BEBAS BAHAN KIMIA MERBAHAYA. BEBAS MERKURI.
Tahan lama tau, jimat sangat...
I ollss punya dah masuk 6 bulan still tak habis2 lg
Memang berbaloi 👍👍👍


detiksihat.blogspot.com
010 225 1741

Tuesday, March 24, 2015

5 SEBAB kenapa SAYA dan ANDA SEMUA kena pilih soya ESP

5 SEBAB kenapa SAYA dan ANDA SEMUA kena pilih soya ESP:


1.ESP menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap dan menghasilkan isoflavone (..bukan senang tau nak ekstrak isoflavone dari kacang soya..)


2.ESP hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program (IPP). Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses


3.ESP dibasuh dengan air ("..Dr. Shaklee knew that By using a cold water extraction technique, you get the very best of the soy and all of the positive things like the phyto-estrogens which inhibit breast cancer and prostate cancer in men. There are over 1500 studies showing the positive benefits of soy and only 12 to 20 negative studies showing that when you alter and de-nature soy you end up with junk.Dr. Shaklee knew the difference.")
Kebanyakan produk soya diproses dengan alkohol. Cara ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk pencemaran bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan.


4.ESP mengandungi 50% keperluan kalsium harian. Kenapa ada kalsium? Kerana tambahan sedikit kalsium di dalam ESP boleh meneutralkan kembali asid phytic di dalam soya (kandungan asid phytic yang tinggi menghalang penyerapan zat dan mineral seperti kalsium, magnesium, zink semasa pencernaan dalam usus. Haa sia2 ja telan macam2 zat.. Nasib ESP I ada kalsium..hihi)


5.Dah 54 tahun ESP mengungguli pasaran makanan tambahan. Mana lagi nak cari soya terbaik macam ni..



Ini sebabnya kenapa Soy Protein Shaklee berbeza dengan produk soya lain...
MASIH RAGU22 ???

JANGAN RISAU..Soy Protein Shaklee HANYA menggunakan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti tinggi...


😉


Thursday, March 19, 2015

Lebih JIMAT

Tinggal 8 hari lagi...


GRAB 2 TUB get 5% OFF
SHARE dgn kawan22..


Lebih JIMAT
sebab DISCOUNT LEBIH...


video



IDA 010 225 1741
detiksihat.blogspot.com

ESP Shaklee Effects

Testimoni ESP











Kulit Muka yang BERMINYAK, KUSAM, TAK BERMAYA, BERPARUT AKIBAT JERAWAT ?


Rimas dengan Kulit Muka yang BERMINYAK, KUSAM, TAK BERMAYA, BERPARUT AKIBAT JERAWAT ?


ESP mampu membantu masalah Kulit Muka hanya dengan 1 Tub ESP Soy Protein


5 Kebaikan ESP Soy Protein
- Pembentukan sel-sel baru dari dalam kulit
- Kulit lebih cerah, tona sekata
- Kulit lebih anjal, awet muda
- Memudarkan parut akibat jerawat
- Kulit makin halus, berseri


Harga Asal untuk ESP adalah RM150
.
.
Tungguuuuuu....
.
.
Sempena PROMOSI SHAKLEE bulan MARCH ini,
anda diberi potongan sebanyak 5% - 15% dengan pembelian 2 - 6 tub
.
.
Stok sangat TERHAD. Bila-bila masa akan HABIS
Untuk dapatkan dengan harga promosi, sila SMS / WhatsApp dengan SEGERA
.
.
SMS/WhatsApp
"Saya nak ESP"
Ke 010 225 1741






ESP Penyelamat anda


Sesiapa yang kita kenal atau diri kita sendiri berada dalam keadaan dibawah....


1. Kulit wajah kusam, tona tak sekata
2. Wajah ada bekas jerawat yang hitam atau parut2 jerawat
3. Rambut sering gugur, tak bermaya
5. Cepat penat dan tak bertenaga jalankan tanggungjawab sebagai isteri, ibu, pekerja
6. Menyusu atau hamil
7. Cepat lapar atau asyik nak mengunyah
8. Gastrik
9. Dah makan macam2 vitamin tapi masih takde kesan optimum
10. Luka lambat sembuh atau lepas pembedahan



Tak kisahlah mana2 keadaan,
Maka takde pilihan lain,
ESP ja penyelamat anda...


Ambil 1 Tub.. eh bukan..
Ambil 2 Tub bulan ni sebab twin set JIMAT BANYAK


Wednesday, March 4, 2015

Apa yang saya buat masa dalam pantang???


1. Susukan baby sekerap yang boleh 1/2 jam, terutama waktu malam

2. Saya kosongkan breast selepas baby menyusu

3. Minum air suam segelas sebelum dan selepas menyusu atau mengepam
Minum sikit22 tp kerap

4. Jangan sesekali beri anak minum melalui botol.
Hanya mula melatih anak minum menggunakan botol ketika baby tidak bersama @ nipple luka (bila perlu).

5. Jadual mengepam saya jam 6.00pg, 4.00ptg dan 10.00mlm.
Power Pumping setiap hari jumaat 3.00pg (buat hari2 kalau rasa susu sikit)
Tendem pump bila berpeluang..baby sebelah pump sebelah

6. Jangan ponteng waktu pump!!!
Saya teruskn pump ikut jadual walaupun sy balik kampung, keluar jalan, dalam kereta, bercuti, bermalam di rumah saudara dan di mana saja

7. Minum horlick/susu suam sebelum tdo

8. Sangat suka mkn lobak putih..sy mmg mkn byk sgt sayur waktu pantang..



Ida 010 2251741
detiksihat.blogspot.com

Apa yang menarik March ni???


Assalamualaikum..

 
Promosi bulan ni produk paling digemari ramai..
ESP, Zink & Vita-Lea for children






ESP utk kesihatan kulit, menyusukan bayi, mengandung, gastrik, kesuburan...
Sumber protein yang bagus dari kacang soya yang berkualiti tinggi membantu dlm pertumbuhan sel-sel tubuh kita



ZINK sgt membantu dlm proses penyembuhan, rambut gugur, kelemumur, kulit berjerawat mcm22..Kalau digandingkan dgn ESP terus terbayang cadangan set pantang (pembedahan/normal)





VITA-LEA FOR CHILDREN khas utk kanak2. Boleh dikemam/dikunyah. Lengkapkan nutrisi harian, cergaskan minda anak22 kita. Perisa anggur semulajadi, bebas gluten, tanpa pengawet perisa pewarna tiruan. Rasa manis semulajadi dari Stevia dan Xylitol tak perlu risau tentang kaviti gigi













Ida 010 2251741
detiksihat.blogspot.com