Wednesday, September 9, 2015

Anak cergas Anak Pintar

Big Shape Puzzle Activity


Banyak aktiviti boleh buat dgn Big Shape Puzzle ni..


Mintak anak keluarkan satu satu shape dan susun
Boleh ajar anak bentuk shape yang dia keluarkan tu


Bila dah susun..boleh ajar anak22 walk atas shapes tu
Sambil dia jalan..sambil kita sebut walk..ulang2
Lepas tu boleh jump dari satu shapes ke shapes yang lain..
Sama jugak sambil anak jump..kita sebut jump
Jadi dia tau perbuatan tu namanya walk...jump...macam tu


Last sekali mintak anak letak balik shape tu kat tempat asal nya
Kali ni boleh ajar shape dan warna, sambil2 anak cari dan pasang tu


Sambil2 tu boleh la reward anak dgn pujian dan kata semangat
Simple as Hai 5 atau Hai 10 atau Good Job

Anak2 pasti happy !
Belajar sambil bermain memang sangat menyeronokkan :)






Ida 010 225 1741
detiksihat.blogspot.com
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya

No comments:

Post a Comment

Post a Comment