Mudah..cuma perlu 5 bahan utama
1. Ikan Patin (1 ekor saiz sederhana)
2. Tempoyak (2 sudu besar)
3. Daun Kesom (segenggam)
4. Cili Padi (ikut tahap pedas masing2)
5. Kunyit Hidup (1/2 inchi)
Basuh bersih ikan patin
Letak sedikit tepung gandum dan biarkan sekejap
Tujuannya nak bagi hilang bau hanyir ikan patin tu
Sambil tu boleh la tumbuk cili padi dan kunyit hidup
Tumbuk kasar2 sikit ye
Lepas tu boleh la gaulkan sekali dgn tempoyak
Bilas bersih ikan patin yang kita rendam dgn tepung gandum tadi
Masukkan dalam periuk
Masukkan sekali bahan tumbuk tadi
Tambah 1 cawan air
Tutup periuk dan biarkan ia mereneh
Dalam 5-10 minit boleh kacau slow22
Letak garam
Letak daun kesom
Biarkan 2-3 minit
Tutup api
Siap untuk dihidangkan....
😄

Ida 010 225 1741
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya
1. Ikan Patin (1 ekor saiz sederhana)
2. Tempoyak (2 sudu besar)
3. Daun Kesom (segenggam)
4. Cili Padi (ikut tahap pedas masing2)
5. Kunyit Hidup (1/2 inchi)
Basuh bersih ikan patin
Letak sedikit tepung gandum dan biarkan sekejap
Tujuannya nak bagi hilang bau hanyir ikan patin tu
Sambil tu boleh la tumbuk cili padi dan kunyit hidup
Tumbuk kasar2 sikit ye
Lepas tu boleh la gaulkan sekali dgn tempoyak
Bilas bersih ikan patin yang kita rendam dgn tepung gandum tadi
Masukkan dalam periuk
Masukkan sekali bahan tumbuk tadi
Tambah 1 cawan air
Tutup periuk dan biarkan ia mereneh
Dalam 5-10 minit boleh kacau slow22
Letak garam
Letak daun kesom
Biarkan 2-3 minit
Tutup api
Siap untuk dihidangkan....
😄

Ida 010 225 1741
ig Pakar Penyusuan Ibu Bekerjaya
No comments:
Post a Comment
Post a Comment